Siirry sisältöön
  • Pyrstötiainen, Ilmansuojelu

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark

Luontokohteet ja retkeilyreitit

LH Geopark

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark on läntisen Suomen luontomatkailuhelmi. Se kokoaa yhteen alueen arvokasta geologiaa, luontoa ja kulttuuria sekä kestäviä retkeily- ja matkailupalveluja. Geopark yhdistää eteläpohjalaisen Kauhajoen, Isojoen ja Karijoen, pirkanmaalaisen Parkanon ja Kihniön sekä satakuntalaisen Kankaanpään, Karvian, Jämijärven ja Siikaisen yhtenäiseksi luontomatkailualueeksi.  

Geoparkin tarina kertoo, kuinka alueella lähes kaksi miljardia vuotta sitten poimuttunut vuoristo on aikojen saatossa kulunut ja muuttunut nykyiseksi, laakeaksi soiden, metsien, jokilaaksojen ja harjujen rytmittämäksi maisemaksi. Muistoja muinaisen vuoriston noususta ja tuhosta on kirjoitettu alueen kiviin, kallioihin ja maaperään. Alueelta löytyy eteläisen Suomen suurimpia luonnontilaisia, erämaisia soita. Viehättävät maalaiskylät, kirkot, kivisillat ja vanhat rakennukset kertovat paikallisesta historiasta ja kulttuurista.  

Meloja Kaidatvedet-vesistöllä

Mikä on Geopark?

UNESCO Global Geoparkit kertovat maapallon tarinaa alueensa kansainvälisestikin arvokkaan geologian, elollisen luonnon sekä maisemien ja kulttuuriperinnön avulla. Geopark on UNESCOn kolmas arvostettu aluestatus maailmanperintökohteiden ja biosfäärialueiden lisäksi. Geoparkit edistävät alueensa geologisen perinnön säilyttämistä, ympäristökasvatusta ja kestävää kehitystä muun muassa kestävän matkailun avulla.  

Vuonna 2023 maailmanlaajuiseen UNESCO Global Geoparks -verkostoon kuului 177 Geoparkia 46 eri maassa. Suomessa verkostoon kuuluu neljä Geoparkia: Rokua, Lauhanvuori – Hämeenkangas, Saimaa ja Salpausselkä. Kraatterijärvi Geopark on hakenut verkoston jäsenyyttä. 

Metsämuseo, Geopark, pyöräilijät

Geopark-reitti

137 km mittainen pyöräretkeilyreitti Luoteis-Pirkanmaan ja Pohjois-Satakunnan hiljaisilla kyläteillä, erämaisilla metsätaipaleilla ja järvimaisemissa.

Keskivaativa

Pituus 140,4 km, arvioitu kesto – 9h 45 min

Parkanon, Karvian ja Kihniön taajamien lisäksi reitin varrelta löytyvät Geopark-kohteista Kaidatvedet, Alkkianvuori ja Neva-Lyly. Reitiltä on yhteys myös Aitonevan turvemuseoon, Käskyvuorelle, Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistoon sekä Hämeenkankaalle.

Reitin suositeltu kulkusuunta on myötäpäivään. Reitti seurailee pääasiassa kestopäällystettyjä teitä ja hyväpintaisia sorateitä. Reitti on opastettu digitaalisesti Outdooractivesta löytyvän GPX-jäljen avulla