Siirry sisältöön
  • Metsämuseo koneita
  • Metsämuseo sisäänkäynti

Metsämuseo

Metsämuseo on suljettu, avoinna taas ensikesänä. Tervetuloa!

Rännärinmuseotie 112 | 044 786 5516 

Metsämuseo esittelee metsätöiden historiaa 1860-luvun sahateollisuuden noususta aina 1960-luvun koneellistumiseen. Metsämuseon alueella on näyttelyhalli, savottakämppä, sauna, hevostalli ja metsätyökoneita. Lisäksi museon läheisyydestä löytyvät luontopolku, Messukallio, uimaranta, laavuja ja nuotiopaikkoja. Metsämuseo ja ympäristössä solisevat Kaidatvedet on myös yksi Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark-kohde Parkanossa.

Alueelle voi mennä myös aukioloaikojen ulkopuolella retkeilemään ja nauttimaan luonnosta. Ajantasaiset metsäpalovaroitukset löydät täältä, niitä tulee noudattaa ilmoitusten mukaisesti.

Metsämuseo,

Metsätöiden historiaa

1900-luvun alussa metsätöiden työtavat alkoivat kehittyä, ja käsityövoiman rinnalle tulivat hevoset ja erilaiset puunkorjuukoneet. Tämä vaihe oli erityisen tärkeä Parkanon alueella, jossa metsätyöt tarjosivat elannon monille paikallisille perheille. 1960-luvulla koneellistuminen merkitsi metsätöiden suurta muutosta, kun koneet alkoivat korvata ihmistyövoimaa ja hevoset metsätöissä. Koko metsätyöprosessi muuttui, ja se vaikutti niin puunkorjuuseen kuin metsänhoitoon.

Metsämuseo ulkona 2

Elokuussa 2007 avattiin Parkanon metsämuseolla Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin tuottama Polkuja metsään – näyttely, joka on ensimmäinen pysyvä metsiensuojelua esittelevä näyttely maamme museoiden tarjonnassa.

Näyttely valaisee metsien merkitystä suomalaisille, metsäluontomme muutoksia sekä metsiensuojelun historiaa ja nykytilannetta. Näyttelyssä esitellään myös luonnonsuojelujärjestöjen toimintaa ja metsänomistajan mahdollisuuksia vaalia metsäluontoa.

Luontopolut

Kustaa-Hirven luontopolku

Metsämuseon alueella on kahden kilometrin mittainen Kustaa-hirven luontopolku, joka lähtee metsämuseon parkkipaikalta ja kiertää upean Messukallion kautta metsämuseon nuotiopaikalle. Reitin varrella on kahdeksan erilaista taulua, jotka rohkaisevat toimimaan ja pohtimaan. Taulujen tekstit on käännetty myös englanniksi. Reitillä on pitkospuita ja pieniä korkeusvaihteluita, joten se ei ole esteetön. Nyt vain eväät reppuun ja retkelle Kustaa-hirven kanssa!

Käpykintukka

Kaitojen vetten maisemiin pääsee tutustumaan Käpykintukan vaellusreittiä pitkin metsämuseolta Käenkoskikeskukseen, reitin pituus n. 7 km. Reitin pitkospuita on juuri vaihdettu ja kunnostettu. Metsämuseo on erinomainen kohde elämysliikuntaan, retkille ja erilaisten tapahtumien järjestelyihin. Metsämuseolla voit liikkua esteettömästi, joten museo sopii myös erityisryhmien matkakohteeksi.

Hyödyllisiä linkkejä Metsämuseoon tutustujille

Tutustu myös Leena Perälän teokseen Kyrökankaan talvitie 2011 , joka kertoo kattavasti Kaitojen vetten seudun historiasta!

Kaidatvedet – osa muinaista Talvitietä -teos (2020) on ostettavissa Parkanon kirjastosta, hinta 20 €.

Retkipaikan kuvaus metsämuseosta ja Käpykintukasta.