Siirry sisältöön

Kotoutuminen

Kotoutuminen on prosessi, jossa maahanmuuttajat sopeutuvat uuteen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

Kotoutujan tukena

Kotoutumisen edistämisellä tarkoitetaan kotoutumisen monialaista edistämistä ja tukemista viranomaisten sekä muiden tahojen yhteistyönä. Näitä toimenpiteitä ja palveluja järjestetään erityisesti osana kunnallisia peruspalveluja, työllisyyspalveluja sekä hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.

Palveluntarvearvio

Maahanmuuttajan kotoutumisen ja työllistymisen palvelutarvetta arvioidaan alustavasti alkukartoituksessa. Alkukartoituksen käynnistävät työllisyyspalvelut tai kaupungin kotoutumispalvelut. Kaupunki voi pyytää hyvinvointialuetta osallistumaan alkukartoituksen laadintaan, jos maahanmuuttaja tarvitsee eri viranomaisten palveluiden yhteensovittamista. 

Maahanmuuttajille tarjotaan myös perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja mahdollisuuksista saada tukea kotoutumiseen ja työllistymiseen.

Maahanmuuttajaperheiden vanhemmille annetaan tietoa ja neuvontaa erityisesti perheille suunnatuista palveluista sekä suomalaisen yhteiskunnan perheitä koskevasta lainsäädännöstä ja käytännöistä.

Kuva syksyisestä maisemasta

Työnhakijana

Kotoutujalla on työnhakijana pääosin samat oikeudet ja velvoitteet kuin muillakin työnhakijoilla. Kotoutujan työllistymistä voidaan edistää mm. työkokeilulla, palkkatuella, työllistymistä edistävillä palveluilla ja lisäkoulutuksella. Työttömyysetuuden saaminen edellyttää aina työnhakijaksi ilmoittautumista.

Kotoutujalle laaditaan kotoutumissuunnitelma, jonka laatimispäivästä lähtee kulumaan kolmen vuoden kotoutumisaika. Sen aikana maahanmuuttaja voi saada tukea kielitaidon kartuttamisessa ja ammatillisen osaamisen kehittämisessä eri tavoin.

Kielitaito

Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa aikuisten maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon koulutuksesta sekä aikuisten perusopetuksesta. Kunta tarjoaa myös suomen kielen opetusta esim. kansalaisopistossa.

Työllisyyden edistäminen

Maahanmuuttajia tuetaan ohjaamalla tarvittaessa ammatilliseen työvoimakoulutukseen ja omaehtoiseen opiskeluun. Myös yrittäjäksi ryhtyvää kotoutujaa voidaan tukea esim. yrittäjyyskoulutuksella ja starttirahalla. Kysy lisää elinkeino- ja kehitysyhtiö KehitysParkista.

Erityisiä toimenpiteitä tarvitsevalle maahanmuuttajalle voidaan järjestää tukitoimia. Samoin esimerkiksi alaikäisenä ilman huoltajaa saapuneelle ja oleskeluluvan saaneelle lapselle tai nuorelle voidaan järjestää kotoutumislain mukaisia tukipalveluita. 

SUOMEN KIELEN

KIELIKAHVILA

Tule mukaan kirjaston matalan kynnyksen
kielikahvilaan.

Toiminnan tarkoitus on vahvistaa suomen kielen
taitoa ja antaa tietoa Parkanosta sekä suomalaisesta
yhteiskunnasta ja kulttuurista.

Joka toinen maanantai Parkanon kirjastossa 17.30–18.30

Maksuton ja avoin kaikille, kahvitarjoilu

  • SYYSKUU: 2.9.2024, 16.9.2024, 30.9.2024
  • LOKAKUU: 14.10.2024, 28.10.2024
  • MARRASKUU: 11.11.2024, 25.11.2024
  • JOULUKUU: 9.12.2024

Kotoutumisen yhteyshenkilöt

Kaiponen Johanna

Asiantuntija 040 825 9077